Föreningen/Historik

Om Wisby Ridklubb

• Klubben är en av de äldsta i landet och bildades 1910 under namnet Visborgs Fältrittklubb. Det var då en förening bestående av militära ryttare. Så småningom bildades en civil ryttarförening som tog namnet Visby Ridklubb. Klubben var verksam under några år men slogs senare ihop med Visborgs Fältrittklubb. Klubben har haft sin huvudsakliga verksamhet i och runt Visby. Krookska Dungen, Rävhagen P18 och Rosendal har varit de stora tävlingsplatserna.

• Det första ridhuset som användes i klubbens verksamhet var A7, som fortfarande finns kvar och man kan se hur litet det är jämfört med dagens ridhus Därefter byggde klubben ridhus i samarbete med Mårtenssons ridskola för att så småningom flytta till Rävhagen där Gotlands Ridhusförening byggde ett 20x40 ridhus. Ridskoleverksamheten växte och även privatridningen och kravet växte på ett större ridhus. Vid den tiden fanns det 3 ridklubbar i Visby med omgivning: Gute Ridsällskap, Wisby ortens ryttarförening och Visborgs Fältrittklubb. För att få ekonomisk hjälp från kommunen ställdes klubbarna inför ett ultimatum: gå samman till en klubb i Visby, för att få hjälp och stöd. Ett stort projekt startades för att genomföra sammanslagningen, där ridsporten för ponny och ridhäst sattes i första rummet och med en bra ridanläggning för ridskola och privatryttare som mål. Till slut enades man om namnet Wisby Ridklubb, som ju faktiskt funnits med i bilden tidigare.

• Wisby Ridklubb är en ideell förening som driver sin verksamhet med hjälp av frivilligt arbete. Tävlingsverksamheten är en sådan del, alla tävlingar planeras, arrangeras och genomförs genom helt ideella insatser av klubbens medlemmar. En ideell förening har inget vinstintresse utan WRK finns till för ge medlemmarna möjlighet till en bra utbildning, både på ridskola och med egen häst. Klubben måste dock hålla ekonomin i balans. Den vinst som klubben gör går direkt tillbaka verksamheten och används bland annat för att hålla anläggningen i gott skick och investera i hindermaterial och annan utrustning.

• Ridskolan i Rävhagen drivs av Wisby Ridklubb. Träningen för privatryttare sker genom externa instruktörer.

• Alla som rider på anläggningen ska vara medlemmar i WRK. Alla privatryttare måste dessutom betala anläggningsavgift för att nyttja anläggningen
  • Vi har även en Ungdomssektion som är väldigt aktiv och tar egna initiativ.
  • Klubben har 2 anläggningar Rävhagens Ridhus som består av 2 ridhus. Det är i det stora som klubbens tävlingar under vinterhalvåret arrangeras.
  • Och en utomhus anläggning Silikaten. Den används mest till våra dressyrtävlingar under sommarhalvåret och en del träning.
  • Klubbens licenserade ryttare tävlar både i dressyr och hoppning
  • Stadgar föreningen

Vi har många i klubben som tävlar aktivt men vi är en klubb för alla som är aktiva inom Hästsporten på något sätt.

Vi som förening vill engagera alla, yngre som äldre,kvinnor och män

Uppdaterad: 30 DEC 2017 09:55